Thursday, October 30, 2008

Oceán v kapce rosy

yunnán

Jediné slovo může změnit něčí osud.

Žádné slovo není zcela nevinné. Správná řeč je úsporná. Nač zvětšovat utrpení tohoto světa? Je třeba, je-li to možné, vztahy mezi lidmi zlepšovat - nelhat, neosočovat, nepomlouvat. Mluvit o někom není moudré. Mluvíme-li o třetí osobě ve zlém, můžeme jí uškodit, ale když ji příliš vychvalujeme, nevážíme si sdostatek osoby, s níž hovoříme. Měli bychom naopak povzbuzovat, utěšovat, správně uvažovat, zklidňovat a hlavně se usmívat. Snažit se probouzet touhu po duchovních věcech. Podle buddhistického učení vnáší správná řeč do tohoto světa o něco víc míru, moudrosti a štěstí.

Henry Brunel - Oceán v kapce rosy - zenové příběhy
Z kapitoly "Jak se urozený muž stal poustevníkem"

Literárky: O nevoličích v USA

"Volby v současné podobě nezpůsobují změnu poměrů, pouze střídání mocenských elit. Poměry se mění v závislosti na náladě a názorové konstelaci, která ve společnosti vzniká. I když se tedy prezidentu Obamovi podaří prosadit nějaké zásadní změny, bude to zásluhou společenského tlaku, případně kampaní občanských nebo lobbistických skupin."
Mark Cooper (am. novinář) v rozhovoru pro Literárky


...V r. 2000 byla v USA volební účast málo nad 50%, tj. nevolilo více než 120 mil. oprávněných voličů. ...Cooper a další nevoliči poukazují na neovlivnitelnost změn ve 'velkých' volbách, jako např. prezidentských. Z nevoliče se stává volič, pokud jde o volby na místní n. federální úrovni.

Monday, October 27, 2008

Palestinian Film Festival in Toronto

Just watched on The Real News an invitation to Toronto Palestine Film Festival. It is not so frequent that there would be Palestinian Film Festivals, so let's see what's there..! (Links to other festivals here or here.)